За авторите:

Сър Артър Чарлс Кларк (16 декември 1917 - 19 март 2008) е британски писател на научна фантастика, изобретател и футурист, известен най-вече с романа си: „2001: Космическа одисея"

Роден е в Майнхед, графство Съмърсет. По време на Втората световна война служи като лейтенант в американските ВВС. Има диплома по математика и физика от Кралския колеж в Лондон, където учи след края на войната. От 1956 г. се преселва да живее постоянно в Коломбо, Шри Ланка (тогава Цейлон) заради страстта си към гмуркането. През 1960 г. получава тамошно гражданство, а 2005 г. е удостоен с титлата Sri Lankabhimanya (Гордостта на Шри Ланка) - най-голямото местно гражданско отличие.

Неговото първо научно-фантастично произведение е разказът „Амбразура", който излиза през 1946 г. Някои от най-известните му произведения са „Фонтаните на рая", „Среща с Рама" и „Градът и звездите".

Разказът му "The Sentinel" е превърнат във филма 2001: Космическа Одисея от Стенли Кубрик. Романът „2001: Космическа Одисея" излиза докато Кларк и Кубрик работят по сценария на филма.

1961 г. Артър Кларк печели наградата на ЮНЕСКО за постижения в популяризирането на науката. През 1994 г. е номиниран с Нобелова награда за мир, а 1998 г. е удостоен с рицарско звание на Британската империя. 1998

 

Стивън Бакстър е роден 1957 г. в Ливърпул, Англия. От 1987 г. досега е издал над 40 книги - повечето научно фантастични романи и над 100 разказа. Има научни степени по математика от Кеймбридж и по инжернерни науки в Саутхемптън. Работил е като учител по математика и физика и информационни технологии.

През 1991 г. кандидаства за космонавт - гост на космическата станция Мир, но мястото е заето от друг. Първият му разказ е публикуван 1987 г., а първият му роман - 1991 г. и от 1995 г. е професионален писател.

Бакстър е вицепрезидент на Британската асоциация за научна фантастика и вицепрезидент на Обществото на Х. Г. Уелс в родината си (дори пише продължение на легендарния роман на Уелс „Машината на времето").

Близък приятел е с покойния вече доайен Артър Кларк (с когото съавторства поредицата „Една Одисея във времето")

Творбите на Стивън Бакстър са печелили много награди за научна фантастика и днес той остава един от все по-малкото сериозни автори на "твърда" научна фантастика.

 

За книгата:

Земята оцелява след Слънчева буря, предизвикана от Първородните, но над нея надвисва нова страховита заплаха - огромна по сила «квантова» бомба, която се носи право към люлката на човечеството. Учените трескаво се опитват да разгадаят принципите върху които е построена. Но вместо обединение пред назряващата катастрофа, човечеството се раздира от междуособици, както на Земята, така и на Мир - планетата от различни времеви отрязъци, създадена в малката «джобна» вселена на Първородните.

 

Към откъса от "Първородните"