Берлинале 2015 ще разказва истории за Шерлок Холмс, Айзенщайн и румънски прокурор

Берлинале 2015 ще разказва истории за Шерлок Холмс, Айзенщайн и румънски прокурор

© Ройтерс

На сайта на Берлинале беше публикуван окончателният списък с участниците в 65-ото му издание.
За златни и сребърни мечки ще се състезават 19 от 23 филма. 21 филма са със световна премиера.


Следните държави са представени в състезанието: Албания, Белгия, България, Канада, Чили, Чешка република, Финландия, Франция, Германия, Гватемала, Хонконг, Иран, Италия, Япония, Косово, Мексико, Холандия, Норвегия, Китай, Полша, Румъния, Русия, Швеция, Швейцария, Испания, Великобритания, Украйна, САЩ и Виетнам.


Международното жури ще бъде водено от американския режисьор Дарън Ароновски.




Сред любопитните и чакани филми са новият на Теренс Малик Knight of Cups с Крисчън Бейл, Натали Портман и Кейт Бланшет, сниман в характерния за режисьора иносказателен стил.



"Eisenstein in Guanajuato" на Питър Гринуей разказва за десетдневно пътуване на режисьора в Мексико през 1931 г.
Вернер Херцог ще представи епичната драма "Queen of the Desert" с Никол Кидман в ролята на легендарната английска пътешественичка, археоложка, писателка, работеща и за британското разузнаване, Гъртруд Бел. Партньори са й Робърт Патисън (в ролята на Лорънс Арабски), Джеймс Франко, и Деймиън Луис.


Филмът на Бил Кондън "Mr. Holmes" е с Иън Маккелън и Лора Лини. Сър Маккелън изпълнява ролята на легендарния детектив в края на живота си.


Световна премиера извън състезателната програма ще има 3D драмата на Вим Вендерс "Everything Will Be Fine" с Шарлот Гензбур, Рейчъл МакАдамс и Джеймс Франко. Филмът разказва за писател, който неволно става причина за смъртта на дете, и който в следващите 12 години прекарва в осмисляне на трагедията. Вим Вендерс ще получи награда за цялостна кариера. 


Има три филма с българско продуцентско участие.


Има три филма с българско продуцентско участие.


Фестивалът ще бъде открит с филма " target="_blank" />"Никой не иска нощта" се развива през 1908 г. в Гренландия. Филмът е копродукция на Испания, Франция и България, подкрепена от фонда "Евроимаж", от испанския и от каталунския Институт за кино, и от българския Национален филмов център. Продуцент от българска страна е Ариел Илиефф, съобщават от екипа на филма.  


Филмът "Aferim!" е на румънския режисьор Раду Жуде и това ще е неговата световна премиера. Действието се развива във Влашко през 19 век, а историята е за местния пристав Костадин и сина му Йоница, които са пратени да хванат един избягал роб циганин.
Продуценти са Ада Соломон от "ХайФилм", Румъния, Росица Вълканова от "КЛАС филм", България, и Иржи Конечниот от "Ендорфилм", Чехия. Филмът е в копродукция с "Ню Бояна филм" и е подкрепен от Националния филмов център.


"Защо аз" е на румънския режисьор Тудор Джурджу. Филмът разказва за млад прокурор идеалист, който се опитва да разплете случай, в който негов висшестоящ колега е обвинен в корупция. Историята е по действителен случай. Става дума за румънския прокурор Кристиан Панаит, който през 2002 г. се самоубива. В Румъния прокурорът е емблематична фигура в борбата срещу корумпираната система. Продуценти от българска страна са Борислав и Виктор Чучкови и Мария Методиева от "Чучков брадърс", а продукцията е осъществена с подкрепата на Националния филмов център и Euroimages.


Берлинале се открива на 5 февруари. Церемонията с раздаването на наградите ще се състои в Berlinale Palast на 14 февруари. Събитието ще бъде закрито с прожекция на филма победител.

Ключови думи към статията: