Светът отбелязва 400 години от смъртта на Шекспир и Сервантес

Светът отбелязва 400 години от смъртта на Шекспир и Сервантес

© Associated Press

Днес светът отбелязва 400 години от смъртта на двама от колосите на европейската литература - англичанина Уилям Шекспир и испанеца Мигел де Сервантес. По-точно, смята се, че 23 април 1616 г е денят, в който е погребан авторът на "Дон Кихот", а неговият английски съвременник умира на същата дата, но по Юлианския календар - всъщност 10 дена по-късно. Двете държави по това време използват различно летоброене.


Това не пречи на ЮНЕСКО да види поезията в съвпадението и през 1995 г. да обяви 23 април за Международен ден на книгата и авторското право. Ето къде и как у нас ще се отбележи вероятно най-значимата литературна годишнина за този век.


Ежегодно Кръгът по изящни изкуства в Мадрид организира международно четене-маратон на "Дон Кихот" на испански език. В събитието участват испанисти, преподаватели и известни дейци на изкуствата, а видеоконферентната връзка за България ще бъде осъществена в 13.15 ч. в института "Сервантес" в София. Цялата месечна програма на културния център е фокусирана върху годишнината на писателя.




В следващите няколко дни институтът ще вземе участие в съвместните чествания на двамата автори, които започват със симпозиума "Сервантес и Шекспир. 400 години във вечността" в понеделник и вторник в Софийския университет. Във форума ще участват български и испански специалисти като Сантяго Лопес Навия и Мария Фернадес. А на 27-и Институт "Сервантес" ще пожектира филма "Мигел и Уилям".


Глобалната инициатива "Шекспир е жив" на Британски съвет обединява събития на галерии, музеи, университети, театри, издателства и училища, които ще текат през цялата година. Ето какво има в българската програма за днешния ден.


23 април, 14:00–15:15ч.


НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - Учебен театър Дискусия "ШЕКСПИР: БЛИЗКИ ПЛАНОВЕ" ІІ – "Когато чета Шекспир"
Любими откъси от Шекспирови пиеси и сонети с коментар – с участието на студенти по актьорство, режисура, театрознание, съвременен танц и сценография - модератор проф. дин. Камелия Николова
Организатор: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"
В рамките на изложба "Отражения"


23 април, 17:00ч.
Театрална зала на СУ "Венера и Адонис"
Представление на театралния клас на проф. Иван Добчев (НАТФИЗ) по поемата на Шекспир "Венера и Адонис" в превод на проф. дфн Евгения Панчева.
Постановка: д-р Сава Драгунчев
Организатор: Софийски университет


23 април, 18:00–18:40ч.
Национална галерия Пърформънс "Бурята".
Постановка на Столичен куклен театър, носител на Икар 2014 за куклен спектакъл
Сценична версия и постановка: Катя Петрова
Сценография и кукли: Рин Ямамура
Музика: Христо Йоцов
Участват: Георги Спасов, Мая Бежанска, Румен Угрински, Румен Гаванозов, Георги Стоянов, Димитър Иванов, Димитър Тодоров, Камен Асенов, Мариета Петрова
В рамките на изложба "Отражения"


23 април
Перото, НДК Верижно четене
Верижно четене на сонетите от известни и влиятелни личност от обществения и културен живот. Продажба на книги на терасата на НДК в рамките на кампанията на НЦК по случай Световния ден на книгата.
Организатор: Издателство "Колибри"


23 април, 19:00ч.
Перото, НДК Представяне на ново двуезично издание със сонети на Шекспир на изд. Колибри
Представяне на ново двуезично издание на Сонетите на Шекспир, дело на известния поет и преводач Кирил Кадийски, превел почти всички представителни майстори на сонета в Европа: Пиер дьо Ронсар, Франческо Петрарка, Жоашен дю Беле, Адам Мицкевич, Франце Прешерн и др. Сам автор на сонети в личното си творчество, Кадийски подхожда към шекспировите сонети като поет и резултатът е превод-пресътворяване на заложения в тях многопластов смисъл, който достига до читателя с хармоничното звучене и органичността на българския език.
С участието на:
проф. д-р Людмил Димитров, Факултет по славянски филологии, Софийски университет "Св. Климент Охридски", автор на послеслова към изданието,
проф. д-р Людмила Костова, ръководител катедра "Англицистика и американистика", Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий",
проф. д-р Ст. Атанасов, катедра "Романистика", Софийски университет "Св. Климент Охридски", Марин Георгиев, поет, преводач, издател.
Сонети ще четат известни български творци и общественици.
Организатор: Издателство "Колибри"


23 април, 19:00–22:00ч.
Cinema City в София (в Mall of Sofia), Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. NT Live: "Както ви харесва"
Славната шекспирова комедия за любовта и промяната се завръща в Националния театър в Лондон за първи път от повече от 30 години. В ролята на Розалинда в "Както ви харесва" (As you like it) ще видим Розали Крейг (позната ни от участието си в мюзикъла "Лондон роуд" и в "Макбет" на Манчестърския международен фестивал).
Оргатизатори: Британски съвет и Синема си


Всичко, което трябва да знаете за: