Дейвид Гемел
(01.08.1948 – 28.07.2006)

Автор: Ян



"Never violate a woman, nor harm a child. Do not lie, cheat or steal.
These things are for lesser men.
Protect the weak against the evil strong.
And never allow thoughts of gain to lead you into the pursuit of evil.
Never back away from an enemy. Either fight or surrender.
It is not enough to say I will not be evil. Evil must be fought wherever it is found."

--- The "Iron Code" of Druss


     Дейвид Гемел е роден в Западен Лондон на 1-ви август 1948 година. На 16 години е изключен от училище заради организирането на хазартни игри. Работи на най-различни места, включително и като охрана в нощен клуб в Сохо. Мечтата му обаче е да се занимава с писане и затова се преориентира към журналистиката. Работи като нещатен сътрудник на Дейли Мирър и Дейли Експрес и прави първи опити в писането. В едно от писмата с откази, които получава през 60-те години е написано: "В резюмето си споменавате, че работите като помощник-шофьор на камион на Пепси Кола. Това е едно достойно занимание. Успех в него." За първия си опит в писането Гемел казва: "Беше толкова ужасяващ, че можеше да пресече мляко от 50 крачки."
     Историята около публикуването на първата му книга Legend (1984) е изключително интересна. Гемел се разболява тежко и развива симптоми, които подсказват възможност за рак. Прогнозите са лоши и убеден, че му остава съвсем малко време, Дейвид написва за две седмици The Siege of Dros Delnoch. Книгата е отхвърлена от издателите, а междувременно се оказва, че му е поставена грешна диагноза и Дейвид зарязва ръкописа. Няколко години по-късно негов приятел вижда ръкописа, прочита го и посочва силните и слабите му места. Ентусиазираният Гемел пренаписва книгата и сменя заглавието на Legend. Този път ръкописът е приет и вижда бял свят.
     Въпреки успеха Дейвид не се отказва от журналистиката и работи като редактор на вестник в Съсекс. Тази кариера приключва с публикуването на третата му книга Waylander (1986), в която използва имената на колегите си за част от героите в историята. По думите на самия Гемел управителят на вестника възприел това като "злостна атака към почтеността му". От този момент настене Дейвид Гемел става професионален писател, сътворил 31 книги (30 като Дейвид Гемел и една под псевдоним Рос Хардинг), повечето от които считани за еталон на героичното фентъзи.
     В почти всяко интервю присъства въпросът коя от книгите си харесва най-много и отговорът неизменно остава един и същ – Legend. В нея са представени темите, които остават водещи в цялото творчество на Гемел – самотният герой, често измъчван от загуба или съмнения; битката с напредващата старост; преследването на привидно изгубени каузи; сложните като характер злодеи и присъствието на елитни, често мистични групи, които помагат на едната или на другата страна. Присъства и убеждението, че е възможно изкупление дори и за най-покварените.

     Странно колко е трудно да се намерят точните думи, когато пишеш профил за любимия си писател. На 28 юли 2006 година Дейвид Гемел приключи земния си път. Две седмици по-рано му е направен четворен байпас и по думите на издателите от Transworld Гемел се е възстановявал по-бързо от очакваното. Новината за смъртта му дойде изневиделица и ме остави безмълвен и потресен. Отиде си един от големите във фентъзито. За завършек ще си позволя да цитирам думите на Волкос, защото те отразяват най-точно какво бяха за мен Дейвид и книгите му:
     "Автор, който лесно намери специално място в сърцето на любител на приказките като мен. Лекият му стил на писане и дълбочината на иначе съвсем простите думи са нещо, с което не всеки автор може да се похвали. "Fireside storyteller" – когато видях това на гърба на първата негова книга, която ми даде Ян, сметнах, че е поредното преувеличение. Но след като я прочетох, разбрах вратата към каква съкровищница ми беше отворил Сребромеч. Дренайският цикъл бързо се нареди сред най-добрите неща, които съм чел. А героите му намериха мястото си сред най-любимите ми. Такава пълнота и сила на образа не се среща често. За съжаление, повече няма да видим нито една книга за тях."

Библиография:

Drenai Novels:
(Условно книгите могат да се разделят на няколко подсерии)

Книги за Druss The Axe – най-известният герой на Гемел (подредбата е хронологична):
     The First Chronicles of Druss the Legend (1993)
     The Legend of Deathwalker (1996)
     Legend (1984) (издадена в САЩ като Against the Horde и преиздадена като Legend)

Книги за Waylander the Slayer (хронологично са преди книгите за Druss):
     Waylander (1986)
     Waylander II: In the Realm of the Wolf (1992)
     Hero in the Shadows (2000)

Книги за Skilgannon the Damned:
     White Wolf (2003)
     The Swords of Night and Day (2004)

Продължения на Legend:
     The King Beyond the Gate (1985)
     Quest for Lost Heroes (1990)

Winter Warriors (1996) – развива се няколко поколения след историите за Druss

Sipstrassi Series:
(Частично издадени у нас от Бард като Камъните на силата)

     The Ghost King (1988) – Призрачният крал, ИК Бард 2001
     Last Sword of Power (1988) – Последният меч на силата, ИК Бард 2001
     Wolf in Shadow (1987) (издадена в САЩ под името The Jerusalem Man) – Вълк в сянката, ИК Бард 2001
     The Last Guardian (1989) – Последният пазител, ИК Бард 2001
     Bloodstone (1994) – неиздавана в България

Rigante Series
(Келтската серия на Гемел. Първите две книги се развиват по времето на Римската империя (всъщност The Empire of Stone, но алюзията е ясна), а следващите две – във време, напомнящо на 15-ти век. По скромното ми мнение най-добрата и може би най-емоционалната поредица на Гемел)

     Sword in the Storm (1999)
     Midnight Falcon (2000)
     Ravenheart (2001)
     Stormrider (2002)

Hawk Queen Series:
(Наскоро преиздадени от Del Rey с нови, много красиви корици)

     Ironhand's Daughter (1995)
     The Hawk Eternal (1995)

Greek Series (алтернативна история)
(Косвено свързани с Камъните на силата, доколкото сипстраси се споменават в книгите)

     Lion of Macedon (1990)
     Dark Prince (1991)

Troy Series

     Troy: The Lord of the Silver Bow (2005)
     Troy: Shield of Thunder (2006)
     Troy: The Fall of Kings (due – Sep 200?) Въпреки смъртта на Дейвид Гемел преди завършването на третата книга от поредицата, издателите от Transworld съобщиха, че около 70 000 думи от историята са били завършени. Съпругата на Гемел – Стела – ще завърши книгата на базата на оставените бележки към незавършените глави.

Individual Fantasy Titles

     * Knights of Dark Renown (1989)
     * Morningstar (1992)
     * Dark Moon (1997)
     * Echoes of the Great Song (2002)

Като Рос Хардинг:

     White Knight, Black Swan (1993)