20 книги в навечерието на 2020

Списък с книги от последните месеци и все още непреведени световни заглавия

"Хей, дядо Готин", Пол Макартни

изд. "Сиела"

Оказва се, че освен гениални текстове за песни един от създателите на "Бийтълс", има талант и за увлекателни детски книжки. Новото начинание започва съвсем естествено, докато разказва истории на внуците си, осем на брой. Един от тях се обръща към него с "Хей, дядо готин" и така се ражда идеята за книга. В нея дядо Пол пътешества по магически начин с децата и им свири на китара на най-неочаквани места. Илюстрациите са на Катрин Дъст. Новият проект на сър Пол Макартни не е изолирано явление, а е част от тенденцията все повече известни хора, музиканти, актьори, но и тесни експерти в съвсем други области като биолози и физици да пишат детски книги.

"Девет цикъла сезони", Надежда Максимова

изд. "Потайниче"

Увлекателен разказ за живота в обезлюдено село в Стара планина. Предизвикателството е голямо, защото авторката, както и нейните родители са израснали в града. Книгата синтезира десетте й години опит с изграждането на хармонична градина, включила е рецепти и полезни съвети за приготвянето на зимнина, билкови отвари, сладка, вино. Но преди всичко "Девет цикъла сезони" е напомняне, че животът може да бъде бавен, спокоен, офлайн. Надежда Максимова демонстрира, че не е нужно да ходим на другия край на света в някой ашрам, след като дивият Балкан само на два часа от София предлага важни прозрения.

"Приключенията на Лиско", Борис Априлов

изд. "Ракета" (преди "БГ книга")

Забавният и остроумен Лиско, с който е израснало не едно поколение български деца и по нищо не отстъпва на герои като Карлсон и Пипи, най-сетне получи нов живот. "Приключенията на Лиско", отдавна изчерпани и издирвани по антиквариати, вече са преиздадени, и то с прекрасни илюстрации на Мира Мирославова. (Тази година театралният режисьор Петринел Гочев го постави на сцената и също възроди интереса към Лиско.)

Борис Априлов е псевдоним, зад който се крие Атанас Василев Джавков, работил в "Стършел" с Радой Ралин. По време на комунизма той не получава шанс да издаде разказите и романите си - през 1956 г. заедно със съпругата си посещава Лондон и впоследствие е набеден, че е английски шпионин. "Ракета" издаде романа "Великата суета" и сборника с оригинални разкази и самобитни герои "Сладка морска сол" на починалия през 1995 г. автор.

"10 минути и 38 секунди в този странен свят", Елиф Шафак

изд. "Егмонт"

Най-новият роман на турската писателка, която в момента живее в Лондон, е дълбоко човешка история, която отразява жестоките последствия от нетолерантността на консервативната турска държава по теми като сексуалността. Разказва за героиня, която умира на улицата в краен квартал на Истанбул, и в мислите си поглежда ретроспективно на живота си, изпълнен с недоимък и насилие. Книгата е номинирана за награда "Букър".

"Империята трябва да умре. История на руските революции в лица 1900 - 1917", Михаил Зигар

изд. "Жанет 45"

Книгата излезе само преди две години и веднага се превърна в бестселър в Русия по няколко причини. От една страна, исторически достоверна и точна в детайлите и документалността си, от друга, повествованието се разгръща като криминален роман, който води читателя неусетно през хиляда страници обем. "Империята трябва да умре" е лишена от патетиката и митологизирането на повечето исторически романr, особено за Царска Русия. Михаил Зигар е журналист.

"Как станах монахиня", Сесар Айра

изд. "Лист"

Тази книга е написана толкова майсторски, че няма да усетите как прочитате първите две глави на един дъх. А в тях се обяснява колко отвратителен вкус може да има ягодовият сладолед според едно момче. Веднага след това читателят се разколебава: момче или момиче разказва за детството си? Аржентинският писател Сесар Айра си играе с идентичността на главния си герой/героиня, който говори за себе си в женски род, но останалите се обръщат към него в мъжки. Присъстват изненадващи и гротескни, а понякога и магически, елементи, границите между реалност и фикция са изтънени, но заиграването и удоволствието са гарантирани. За това допринася и чудесният превод на Нева Мичева. Както самата тя обръща внимание в послеслова, Айра определя собственото си творчество като една голяма бележка под линия на книгите на Борхес. На български вече са издадени и други четири книги на Айра "Мрамор", "Разговорите", "Светецът" и "Ема, пленницата". Неговите фенове, любители на чувството му за хумор, и литературни критици всяка година очакват да получи Нобеловата награда за литература.

"Безотговорният разум", Марк Лила

изд. "Колибри"

Любопитна и човешка книга, в която Марк Лила иска да разбере, без да осъжда, как така едни от най-велите умове на ХХ век се подвеждат и прославят или сътрудничат на тоталитарни режими и убийствени идеологии. Коя е тази тъмната страна на човешката психология, която кара великия немски философ Хайдегер да величае Хитлер и да предава на смърт колегите си евреи и същевременно да е влюбен в еврейката Хана Аренд и да уважава нейните философски идеи. Как Жак Дерида и Мишел Фуко си затварят очите за зверствата в комунистическите държави и са били поддръжници на марксизма и маоистката левица. Професорът в Колумбийския университет Марк Лила определя книгата си като своеoбразно продължение на ключовата за Източна Европа книга на Чеслав Милош "Поробеният разум". Според Лила е важно да разберем проблемите, които са третирали старите идеологии, защото те са се провалили заради сбъркана амбиция, но са се опитвали да отговорят на съществуващи проблеми. Разбирайки ги, бихме могли да видим настоящето без самоизмама.

"Назови ме с твоето име", Андре Асиман

изд. Black Flamingo Publishing

Call Me by Your Name, преведена на български като "Назови ме с твоето име", е нежен, увлекателен роман, който доставя интелектуална наслада с всичките литературни, исторически и музикални препратки и поражда множество нови диалози. Любовната история между седемнадесетгодишното момче Елио и младият докторант Оливър беше екранизирана от режисьора Лука Гуаданино и съвсем заслужено спечели "Оскар" за най-добре адаптиран сценарий, а заслугата е на Джеймс Айвъри. През ноември Асиман издаде продължение на романа, което се казва Find Me.

"Пътеводител в квантовия свят", Джим ал Халил

изд. "Дамян Яков"

Ако някой въобще може да обясни квантовата механика по разбираем начин, то това е професор Джим aл Халили, носител на Ордена на Британската империя, физик и ръководител на катедра в Университета Surrey в Гилдфорд. Той води документални радио- и телевизионни поредици, сред които номинираната за БАФТА "Химията – летливата история" и "Тайният живот на хаоса", както и "Научен живот" по BBC 4. Книгата е балансирана, защото освен физика включва и история и любопитни факти от живота на учените, свързани с квантовия свят като Макс План и Алберт Айнщайн. Той показва как откритията на квантовата механика намират приложение в биологията, технологиите, медицината и влияят на всекидневния ни живот. Преводач на "Пътеводител в квантовия свят" от английски е Владимир Германов, а научен редактор - д-р Владимир Божилов.

"Из мрежите на Анансе. Приказки на народите от Западна Африка"

изд. "Ерове"

Рядък шанс да се потопим в съвсем различна култура и фолклор, а за възприемането им помагат илюстрациите на Виктория Видевска. Сборникът обединява 11 приказки от народите в Западна Африка, които гравитират около популярния в местната митология герой – паякът Анансе.

"Поздрави от синята палатка", Петя Кокудева

изд. "Жанет 45"

След няколко книги за деца Петя Кокудева дебютира в пътеписите с книга, която ни отвежда към Скандинавия, Прибалтика и Русия през Азия и Нова Зеландия до Африка и САЩ.

"В памет на паметта", Мария Степанова

изд. "Жанет 45"

Обемната и трудно определима жанрово книга, смесица между семеен мемоар и философско есе, изследва въпросите как формираме спомените си, как мислим за починалите си близки, как историите за тях пътуват във времето. Авторката предизвиква и някои догми в руската литература. "Във времето се е наложил един култ към страданието и разбирането, че то е добродетел", каза Степанова пред "Капитал" по-рано тази година. На книгата последователно са присъдени и трите най-престижни руски литературни награди - нещо, което не се е случвало от десетилетия.

"Серотонин", Мишел Уелбек

изд. "Факел"

Новият роман на l'enfant terrible на френската литература очаквано разбуни духовете и се превърна в международен бестселър. "Самият Уелбек няма претенциите на пророк и не смята, че литературата може да промени хода на историята или да предсказва бъдещето", смята неговата преводачка Александра Велева. Според нея героите на Мишел Уелбек не проповядват и не критикуват. "Просто живеят в един съвременен свят, описан много точно и конкретно."

"Тил", Даниел Келман

изд. "Колибри"

Новият роман на родения през 1975 г. германски писател (преводът е на Жанина Драгостинова) ни връща към XVII век и разказва историята на изгонено от родното си село семейство, което по пътя си среща поредица от причудливи персонажи – писател, палач, драконолог. Съдбите им се преплитат и сглобяват картината по време на Трийсетгодишната война – време, което учудващо напомня на днешното.

"Истории от 90-те"

изд. ICU

Сборник, в който активни личности разказват за живота си през това десетилетие, но без излишна меланхолия и носталгия. "Имитациите са стихията на цялото ми поколение. Беше наша беда. Стана наша вина", пише журналистката Еми Барух в своето есе. Сред другите автори, включени в сборника, са Димитър Коцев-Шошо, Ерол Ибрахимов, Мирослава Кацарова, Веселина Седларска, Георги Господинов.

"Ноев ковчег", Йордан Радичков

изд. "Нике"

Експерименталният роман от 1987 г., в който фантазията на големия български писател прекарва читателя през множество сюжетни завои, има ново издание, илюстрирано от Ива Димитрова. "Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата", пише Радичков.

"Нормални хора", Сали Руни

изд. "Еднорог"

Често описван като бъдеща литературна класика, този роман на продуктивната Руни проследява връзката между мъж и жена, започнала още в училище и не след дълго поставена пред изпитанията на "истинския" живот. Казват, че Руни демонстрира тънка психологическа наблюдателност и писателско умение в тази история, която се занимава с особеностите на класите, тръпката на първата любов и сложните пластове на семейството и приятелството.

"Нищо друго освен истината", Анна Политковская

изд. "Сиела"

В сборника са събрани някои от най-значимите и силни репортажи (свързани с войната в Чечения, с трагедиите в Беслан, с "Норд-Ост", произвола на руските тайни служби и прокуратура и пр.) на убитата през 2006 г. руска журналистка, правозащитничка и световен символ на борбата за свобода и истина Анна Политковская. В книгата са включени и нейните недовършени последни материали, както и мнения, спомени и статии на нейни колеги и роднини.

"Ирландецът", Чарлз Бранд

изд. "Сиела"

Книгата разказва личната история и предсмъртна изповед на Франк Шийран-Ирландеца, който е ветеран от Втората световна война, поръчков убиец, но същевременно изиграл ключова роля във формирането на американските синдикати. Изчезването на активиста и синдикалния лидер Джими Хофа през 1975 г. се е превърнало в нарицателно в американската колективна памет – "Къде е тялото на Хофа?" е израз за мистерия. Тази книга отговаря на мистерията и развенчава множество митове, включително и за президента Кенеди. Спомените на Франк обхващат десетилетия в криминалния подземен свят и разплитат връзките му с политическия и с профсъюзния елит. Вдъхновени от романа, Мартин Скорсезе и Стивън Зейлиън ("Списъкът на Шиндлер") събират актьорите Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши във филм с бюджет от 160 милиона долара. Премиерата му беше този месец по Netflix.

"Коледата на едно дете в Уелс", Дилън Томас

изд. "Лист"

Поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" продължава с илюстрирано от Ина Христова (и преведено от Александър Шурбанов) издание на Дилън Томас, за когото надали много хора са предполагали, че е имал общо с детската литература. Преди да бъде издадена, историята е записана за ефира на BBC през 1937 г.

Няколко от заглавията на тази година, които заслужиха вниманието на западната критика:

The Testaments, Margaret Atwood

Olive, Again, Elizabeth Strout

City of Girls, Elizabeth Gilbert (издадена на български от "Прозорец")

Girl, Woman, Other, Bernardine Evaristo

Night Boat to Tangier, Kevin Barry

The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power, Shoshana Zuboff

Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland, Patrick Radden Keefe

No Visible Bruises, Rachel Louise Snyder

The Light that Failed A Reckoning, Ivan Krastev and Stephen Holmes

The Yellow House, Sarah M. Broom
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал